streda 8. apríla 2015

Sépiové rizoto :-)

Dnešný recept je pomerne známy  v Španielsku pod názvom Calameres en su tinta con arroz blanco, ale aj v Taliansku ako Risotto al nero di seppia. Dnes je už aj u nás na Slovensku možnosť kúpiť čerstvé kalamáre. Tam, kde predávajú sépie či kalamáre resp. ryby a morské plody, je možné väčšinou zakúpiť aj čierne sépiové farbivo.  Predáva sa v malých baleniach.


Kalamáre treba najprv očistiť. Jednou rukou jemne chytíme telovú časť kalamára a druhou rukou opatrne oddelíme hlavovú časť kalamára. Z telovej časti kalamára vytiahneme okrem vnútorností aj  chitínovú  „chrbticu“ tzv.meč. V kalamároch, ktoré som kúpila ja, tak táto časť bola už vybratá. Chápadla odrežeme tesne pred očnou časťou kalamára a použijeme na spracovanie. Z ústneho otvoru vyberieme  zobákovité čeľuste z rohoviny – taký zub. Telovú dutinu poriadne opláchneme. Môžeme ešte telo kalamára očistiť od vrchnej kože, ale ja to nerobím. Na olivovom oleji si speníme jednu nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme aj nasekaný cesnak. Po chíli pridáme nakrájané kalamáre. Opekáme až pokiaľ nezružovie. Pridáme trošku bieleho vína a necháme odpariť alkohol. Pridáme sépiové farbivo. Prikryjeme a dusíme približne 40 minút. Možno aj viac, zaleží, či kalamáre stihli zmäknúť. Podľa chuti dosolíme.

 Uvaríme si jednoduchú bielu ryžu. Každý svojím obľúbeným spôsobom.
Na tanier si naservírujeme kopček bielej ryže a naše kalamáre, ktoré majú vďaka pridanej sépiovej farbe čierny nádych. Vytvára to tak s bielou ryžou krásny kontrast.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára