Tuniak je úžasná ryba. Má jemne slanú chuť a zľahka pripomína more, a to bez toho, aby bolo cítiť rybinu. Aj preto je tuniak vhodnou voľbou pre tých, čo nie sú fanúšikmi rybích pokrmov. Tuniak je výborným zdrojom bielkovín. Tiež obsahuje dobré tuky, ako sú 3-omega alebo 6-omega mastné kyseliny. Obsahuje taktiež veľa minerálnych látok a vitamínov, čiže jeho konzumácia má prospešné účinky na zdravie srdca, mozgu, očí či zlepšenie stavu pokožky a boju proti chronickým zápalom. Čerstvý sa dá kúpiť už aj u nás. Tento recept sa však dá pripraviť aj z kvalitných mrazených filetov tuniaka.
2 porcie
Ingrediencie:
2 steaky z čerstvého tuniaka
soľ
Na salsu:
3/4 šálky čerstvej petržlenovej vňate
citrónová kôra
šťava z 1 citróna
1/2 šálky olivového oleja
2-3 strúčiky cesnaku (jemne nasekaný alebo prelisovaný)
soľ, čerstvé mleté korenie (nemusí byť)
mesiačiky citróna na dekoráciu
Postup:
V miske si zmiešame postupne všetky ingrediencie na salsu. Odložíme do chladu. Na panvicu nalejeme trošku oleja. Tuniaka posolíme a opekáme z oboch strán cca 5 - 6 min. Záleží ako chcete mať tuniaka prepečeného. Kto uprednostňuje tuniaka v strede ružového, stačí opekať 1,5-2 minúty pri vysokej teplote.
Na tuniaka si podľa chuti petržlenovo-citrónovú salsu. Ihneď podávame. Ja som k tuniakovi ešte pripravila šalát s čerstvého špenátu, červenej cibuľky a cherry paradajok. Vhodonou prílohou je aj grilovaná zelenina či čerstvé pečivo.
2 porcie
Ingrediencie:
2 steaky z čerstvého tuniaka
soľ
Na salsu:
3/4 šálky čerstvej petržlenovej vňate
citrónová kôra
šťava z 1 citróna
1/2 šálky olivového oleja
2-3 strúčiky cesnaku (jemne nasekaný alebo prelisovaný)
soľ, čerstvé mleté korenie (nemusí byť)
mesiačiky citróna na dekoráciu
Postup:
V miske si zmiešame postupne všetky ingrediencie na salsu. Odložíme do chladu. Na panvicu nalejeme trošku oleja. Tuniaka posolíme a opekáme z oboch strán cca 5 - 6 min. Záleží ako chcete mať tuniaka prepečeného. Kto uprednostňuje tuniaka v strede ružového, stačí opekať 1,5-2 minúty pri vysokej teplote.
Na tuniaka si podľa chuti petržlenovo-citrónovú salsu. Ihneď podávame. Ja som k tuniakovi ešte pripravila šalát s čerstvého špenátu, červenej cibuľky a cherry paradajok. Vhodonou prílohou je aj grilovaná zelenina či čerstvé pečivo.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára