sobota 14. marca 2015

Domáci pšenično-ražný chlieb...niet nad ten doma upečený ;-)

Doma upečený bochník chleba, ktorý miesite vlastnými rukami, je niečo zázračné. Tá vôňa, ktorá sa vznáša v celej domácnosti, je nazameniteľná. A priam návyková.

Vždy som doma piekla len chleba z klasickej bielej pšeničnej múky. Zvyčajne pridávam aj ingrediencie navyše, ktoré obyčajný chleba niečím ozvláštnia. Obľúbená je u nás napríklad kombinácia nasekaných vlašských orechov (ktoré zbiera naša mamina, medu a cesnaku. Šmrnc mu dodá štipka čerstvo namletého korenia. Potom je v obľube aj olivový s kúskami zelených a čiernych olív a rozmarínom. Tiež je super kombinácia rozmarín a cesnak. Je len na vás, čo vyskúšate....

 1 - raž, 2 - pšenica, 3 - jačmeň, 4 - ovos
Tentokrát som sa rozhodla pripraviť pšenično ražný chlieb s mixom orieškov.Použila som bežne dostupnú celozrnnú ražnú múku. Raž sa vyznačuje vysokou nutričnou hodnotou, je bohatá na vlákninu a minerály. Celozrnná ražná múka blahodarne pôsobí na činnosť čriev, proti zápche.


Ingrediencie:

500g múky (pšeničná a celozrnná ražná, 50:50)
1 kocka kvasníc (ja som použila čerstvé, ale môžete použiť aj sušené droždie)
50g zmesi tekvicových a slnečnicových semiačok, píniových orieškov etc. (ja kupujem túto zmes v Tescu
nasekané vlašské orechy
olivový olej
voda
soľ
ľanové semiačka
láska 


Do veľkej misy nasypeme múku. V inej miske si zmiešame rozdrobené kvasnice s teplou vodou. Počkáme kým sa nám spraví kvások a ten so zyvšnými ingredienciami pridáme k múke. Zamiesime cesto, posypeme múkou a necháme vykysnúť. Najlepšie ak ho počas kysnutia jemne zakryjeme čistou utierkou.


Keď nám cesto pekne vykysne, čo znamená že po cca 1 hodine zdvojnásobí svoj objem, preložíme ho na plech či pečiacu formu. Ja používam veľmi rada papier na pečenie. Nemusím nič vymasťovať, a tiež následné čistenie plechu je maličkosť. Ja chlebík ešte jemne pokropím olivovým olejom a posypem ľanovými semiačkami. Môžete na ňom spraviť aj zárezy.

  

Chlebík pečieme pri 200 °C asi 45 minút. Všetko závisí aj od rúry, ktorú máte doma. To, že je chlebík upečený, spoznáte nielen podľa jeho farby, ale najmä podľa dutého zvuku, ktorý vydáva, keď po ňom poklepete.
 

Po vybratí z rúry ho jemne pokropím studenou vodou, aby mal krásne chrumkavú kôrku. Mne osobne naozaj na kvalite chlebovej kôrky veľmi záleží. Je to totiž moja najobľúbenejšia časť chleba. Po vychladnutí ostáva už len .... len krájať, natierať...vychutnávať ;-)
A pridávam ešte foto z predošlých pokusov o domáci chlebík. Tieto sú pečené z pšeničnej múky, a vždy s pridaním nejakých semiačok či orieškov... :-)








Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára